Our Philosophy

Dobrodošli (for adult learners),

Ukoliko ste na ovoj strani, to znači da vas ponešto interesuje u učenju engleskog jezika ili ste ovde samo iz radoznalosti. Bilo kako bilo, hajde da u najkraćim mogućim crtama predstavimo šta je važno da uočite, pre nego što počnete da učite.

Verovatno i sami znate da je učenje jezika najefikasnije, ukoliko se nalazite na njegovom govornom području. Ono što godinama učite u tradicionalnoj učionici (dok vas (m)uče "kilometarskim" gramatičkim pravilima), za nekoliko meseci postižete u pomenutoj situaciji. Zašto je to tako? Zato što ste od slučajnih prolaznika, prodavaca do reklama i televizije, sa svih strana "bombardovani" (uzećemo ovde za primer) engleskim jezikom; i niko vam ništa ne objašnjava na vašem maternjem - srpskom jeziku, pa ste primorani da se angažujete i savladate značenje novih informacija koje vas sustižu sa svih strana.

Pretpostavimo da je prethodni deo jasan, shvatićete onda i zašto je važno za polaznike ELEC-a da na časovima engleskog jezika, govore sve više i više, a kasnije ISKLJUČIVO na engleskom jeziku. Jednostavno, neophodno je da se kreira takva situacija, kao da ste na engleskom govornom području da bi učenje bilo  efikasnije.

Druga važna stavka (a ovo vam govorimo bez obzira da li sami učite ili vam je potrebna pomoć) je -SHVATITE, PRIHVATITE  da ukoliko slušate govornika na engleskom jeziku, a ne razumete ga - to je sasvim u redu! Najčešće se dešava da polaznik sluša određeni sadržaj, a negde kod reči koju ne poznaje se zaustavi razmišljajući o njoj, ne slušajući kontekst cele rečenice ili teksta (jer je blokiran). On ostane fiksiran na toj reči i propusti ostatak npr. pročitanog, jer je izolovao reč iz konteksta i pokušao da je prevede (bezuspešno, naravno). Dakle, slušajte kontekst, slušajte intonaciju govornika, pravite slike u svojoj glavi od glavnih ideja. 

Ono što u ovom slučaju (ako se prepoznajete) možete da uradite da biste pomogli sebi je da tri do pet puta nedeljno, kada sedite za računarom pustite on-line radio stanicu, isključivo na engleskom jeziku i slušate, iako možda ništa ne razumete. Radite ovo pet do deset minuta dnevno, samo slušajte i bićete iznenađeni rezultatom za nekoliko meseci. U slučaju da nemate računar, jednostavno možete pratiti film ili epizodu neke serije (britanske ili američke), ali tako da papirom prekrijete deo televizora na kome se nalazi titl. I ovo će odraditi posao za vas. Isto tako možete da pratite kanale koji nemaju titl.

Još jedna stavka je: PRIČAJTE na engleskom. Nije redak slučaj da osoba ima izvanredno poznavanje gramatike (u teoriji) i izuzetan vokabular - ali kada treba da progovori, ona ima mentalnu blokadu. Prema njenim rečima, ona se "iz petnih žila" trudi da upakuje rečenicu najbolje moguće i neprestano je vrti u glavi, a da iz usta ne izlazi ništa, jer je iz nekog razloga ubedila sebe da "nema pojma da priča na engleskom" (a nikada nije ni probala ili jedva da jeste) ili se plaši da čuje sebe ili čak unapred odredi da to ne zna, ne ume, neće - "sve može, al' neću da pričam".

Ekstra savet - ČITAJTE NAGLAS isprva, ukoliko nećete da pričate. Kasnije, kada prođe određeno vreme, a vi ste već čitajući slušali svoj glas, biće vam lakše da započnete razgovor na neku temu i izrazite svoje mišljenje.Dragi tinejdžeri :)
Vama se posebno obraćamo  da bi  vam u kratkim crtama predstavili  prilaz ELEC-a, u učenju engleskog jezika, koji je posebno prilagođen vašoj grupi. 

Tradicionalno je OK i ima svoju pozitivnu stranu; ipak, često može da bude i suvoparno.  Tu je milion informacija, nabacanih, šturo objašnjenih, nigde konkretno upotrebljenih, a da ne pričamo o tome kako je sve to teško pamtljivo. Zato smatramo da je najbolje kombinovati tradicionalno sa modernim.

Ovde, u ELEC-u, možete da se oslonite na nas da će časovi biti kreirani tako da najpre teme koje slušamo, čitamo, o kojima diskutujemo, budu one koje će interesovati vaše "mlade godine". Kroz te teme ćemo raditi na vašem vokabularu, kao i na gramatici, ali ne kao što je to u tradicionalnom maniru - pravila, građenje, već direktna primena i to kroz moderne tehnologije, praćenje intervjua (npr. poznatih ličnosti), trejlera i filmova, čitanje magazina, diskusija na različite teme (fashion, likes/dislikes), kvizove itd. Jedan od omiljenih časova je analiza poznatate ili popularne pesme.  Bićete i u mogućnosti da se upoznate sa upotrebom YouTube-a, Twitter-a, Facebook-a u nastavi.


Young learners - deca od tri do šest godina
Ovo je specijalna i jako zahtevna grupa kojoj treba pružiti najviše pažnje, ljubavi i sa kojom se treba najviše igrati. Deci ne možete da naredite da uče, ukoliko im to nije zabavno. Samo ćete ih naljutiti ili ne daj Bože rasplakati. Iz tog razloga je njima najbolje sve predstaviti kroz igru i pesmu koja će im pružiti zadovoljstvo i podstaći ih da žele da znaju još više.

ELEC sa decom peva, crta, boji i kroz ove prilaze ih upoznaje sa vokabularom i gramatičkim oblicima koji će im nadalje u životu biti od velike koristi za dalje usvajanje engleskog, ali i drugih stranih jezika. Što da ne?!


Napomena:
U radu sa školskom decom koristi se kombinacija svih gore pomenutih prilaza. Rad na vokabularu, učenje kroz situacione primere, flashcards, crtanje, pisanje, razne igre (igre memorije, hangman), blago uvođenje u gramatičke oblike kroz slušanje različitih tekstova tematike koja odgovara njihovom uzrastu i interesovanjima.
Školska i srednjoškolska deca imaju mogućnost biranja dodatne nastave koja im omogućava da lakše prate predavanja u školi, ali i mogućnost dodatnih časova koji će im pomoći da napreduju u usvajanju engleskog jezika i izvan okvira školske nastave.

Ukoliko želite da učite kod nas, za  sada je dovoljno da znate da ćemo raditi u vašu korist kreiranjem materijala koji će biti specijalno izrađen po vašim potrebama i interesovanjima ne bi li vam olakšali i ubrzali usvajanje stranog jezika u optimalnim uslovima za pospešivanje učenja.

Mi znamo kako, a vi recite kada.
Pozovite nas  i mi ćemo vam sa oduševljenjem odgovoriti na vaša pitanja.

Prof. Jelisaveta Genčić
ELEC
Partizanska 23
Kragujevac 
English Language Education Center

Na vrh strane